tiistai 25. maaliskuuta 2014

Mustikkaiset muumitalo-kuppikakut

Osallistuin huvikseni Dr. Oetkerin facebook-sivun cupcake-kilpailuun. Ei sieltä voittoa tullut, mutta kun on deadline, saa tehtyä asioita ja usein ideoitua myös uusia koristelutapoja.
Kävin vast'ikään Helsingissä ja halusin mennä leivontatarvikekauppaan, koska minulla oli idea muumitalokuppikakusta, mutta siihen tarvittaisiin elintarvikevärejä ja halusin kysyä niistä myyjältä. Löysin sitten Herttoniemestä Bake & Party - nimisen kaupan ja se oli aivan upea! Oli valtavasti kaikkea, sellaistakin josta en edes tiennyt mitään. Ihania kuppikakkuvuokia, erilaisia kakkuvuokia ja vaikka mitä! Leipojan taivas! :D Olisin halunnut viedä koko kaupan mukanani kotiin, mutta tyydyin kahteen elintarvikeväriin, monikertakäyttöiseen pursotinpussiin ja tyllasettiin sekä donitsivuokaan...
Tehdessäni muumitalokuppikakkuja kokeilin ensimmäistä kertaa geelivärejä. Vaikka ne ovatkin aika vahvoja, niitä pitää kuitenkin laittaa aika paljon. En esimerkiksi uskaltanut tehdä kuorrutteesta punaisempaa, kun ajattelin että kermarahkaseos menee muuten pilalle ja kärsivällisyyteni ei riittänyt värjäämään taikinaa siniseksi, se jäi ainoastaan vihreäksi ja siksi käytin sinisiä muffinssivuokia. :) Saan sitten jonkin toisen leivonnaisen yhteydessä jatkaa värikokeiluja... ^^
Tämä kuppikakku on ainakin ajan tasalla, koska tänä vuonna vietetään 100-vuotisjuhlaa Tove Janssonin syntymästä. :)

Pitemmittä puheitta kuitenkin itse kuppikakku:

Muumitalokuppikakut (noin 12 kpl)

Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
2 1/2 dl maitoa
2 kananmunaa
140g voita
65g valkosuklaata
3 dl/ 200g mustikoita
Kuorrute:
2 dl kermaa
1 prk Valion kuningatarrahkaa
punaista geeliväriä
Koristeeksi: tavallsia sylinterinmuotoisia lakupaloja
Sinisiä paperimuffinssivuokia (Dr Oetkerillä on jossain sekapurkissa, mutta tarvitset kaksi purkkia, koska yhdessä on vain 10 sinistä.)

Sulata voi, anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita maito, kananmunat ja jäähtynyt, sula voi. Lisää seokseen kuivat aineet. Leikkaa valkosuklaa veitsellä pieniksi paloiksi ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi mustikat. Jos käytät pakastemustikoita (joita käytän yleensä aina), sekoita mustikoiden joukkoon noin 2 tl perunajauhoja. Sekoita taikinaa vain sen verran, että mustikat sekoittuvat, mutta ettei taikina värjäänny kauheasti.
Jaa taikina sinisiin muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kaada kerma kulhoon ja lisää geeliväri (pitää tehdä ennen vatkausta, koska kerma paksuuntuu väriaineesta). Sitä kannattaa laittaa varovasti ja sekoittaa välillä, että näkee, kuinka punaista tulee. Minulla meni kuitenkin ainakin 10 tippaa. Varo laittamasta liikaa, ettei mene pilalle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon rahka. Laita kuorrute pursottimeen ja pursota tähtityllalla katon muotoinen (pyramidimainen) kuorrutus. Koristele vähän ennen tarjoilua lakritsipalalla. Joka kuppikakkuun tulee yksi sivulle savupiipuksi.

Muumisuklaat: Jos haluat tarjoilun vielä muumimaisemmaksi, tarvitset silikonisuklaavuoan (Iloleipurilta), jossa voi tehdä muumimuotoisia suklaita. Sulata valkosuklaata tai maitosuklaata (tai molempia) ja täytä syvennykset suklaalla. Anna kovettua jääkaapissa (voi laittaa myös vähäksi aikaa pakastimeen, mutta ota sieltä hyvissä ajoin pois ennen tarjoilua, etteivät ole liian kovia) ja koristele esim. kuppikakkujen tarjoilulautanen figuureilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti